Alec is een ietwat dromerige jongen van 19 jaar die over alles te veel nadenkt. Op school gaat het redelijk goed en hij hoopt dit jaar zijn diploma te halen. Alec worstelt met zijn gevoelens, heeft nog nooit echt verkering met meisjes gehad en zoenen doe je volgens hem alleen maar omdat het van je verwacht wordt. Op een dag komt er een nieuwe jongen in zijn klas, Björn, die geboren is in Zweden en al een tijdje in Nederland woont met zijn moeder. Hij maakt bij Alec heel wat gevoelens los. Al snel worden ze vrienden. Samen met Thomas vormen de drie een onafscheidelijk team. Ze helpen elkaar met hun schooltaken en maken samen plannen voor de toekomst. Maar er is meer. Alec krijgt vlinders in de buik als hij bij Björn is, wat een zoektocht inluidt naar wie hij nu echt is. Het wordt hem geregeld lastig gemaakt op familiefeestjes, waar hem telkens opnieuw gevraagd wordt of hij al een vriendin heeft. Ook Björn maakt het hem niet makkelijk, op het moment dat Alec eindelijk wil toegeven wie hij echt is, verdwijnt zijn vriend. Het is nog maar de vraag of hij echt zacht terecht komt zoals de titel suggereert. 

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam leest vlot en is knap opgebouwd in 32 korte hoofdstukken. Het biedt de lezers een boeiende kijk in de identiteitszoektocht van een jongere die worstelt met zijn geaardheid. De openheid waarmee over het drugsgebruik wordt gesproken, kan voor veel lezers wel schokkend overkomen. Zelf heb ik na het lezen van dit boek veel plezier beleefd aan het opzoeken van de mooie muzieknummers. Een sterk boek over het ontdekken van je geaardheid, vriendschappen en verwachtingen. 

Magela Thielemans, lees-wijzer.be

Stefan Raatgever (1980) is popjournalist en interviewer. Na bijna 15 jaar bij het Algemeen Dagblad te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar Het Parool. Als popjournalist sprak hij met Beyoncé, Paul McCartney, Adele, Amy Winehouse en vele anderen. Met enige regelmaat is hij in de media te zien en te horen als Songfestival- en algemeen popmuziekdeskundige.