Eva Baltasar schreef eerder gedichten, dat merk je aan deze novellen: ze zijn op een mooie, poetische manier geschreven. Je leest de drie boeken afzondelijk van elkaar, het zijn dus eigenlijk 3 korte novellen. Ik vind ze daarom heel geschikt, bijvoorbeeld, voor de vakantie, als je de tijd kunt nemen om te genieten van de mooie taal.

.

Permafrost is Eva Baltasar’s debuutroman. Hier zien we hoe de hoofdpersoon gevangen zit in zichzelf. Ze heeft een cynische kijk op het leven en heeft geleerd hoe ze zich kan presenteren zonder zichzelf bloot te geven. Ze heeft grote moeite met haar zus, die alles is wat zij niet wil zijn. Maar is het wel haar zus die haar in de weg zit? Het is een tragikomisch verhaal over een ‘onvolmaakte vrouw’.

In de tweede novelle volgen we de verteller Boulder en haar hartstochtelijke, obsessieve liefde voor haar partner Samsa. Boulder stemt met tegenzin toe wanneer Samsa ineens een kinderwens heeft. Wanneer deze wens werkelijkheid wordt, maakt Samsa een verandering door, waardoor Boulder in conflict raakt met zichzelf. Baltasar beschrijft wat voor effect deze verandering heeft op hun relatie en hoe obsessie en intimiteit daarin een rol spelen.P

De derde roman, Mammoet, voelt de verteller zich als een wild dier in de stad. ze heeft het gevoel dat ze wordt uitgebuit en opgedreven in de stad, en trekt zich daarom terug op het platteland.

.