Het thema van de Boekenweek 2024 is ‘Bij ons in de familie’. Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. Tegenwoordig bestaat een familie, een gezin niet meer altijd uit een man, een vrouw en kinderen. De kinderen van Eke Krijnen hebben drie ouders: twee moeders en een vader. Ze beschrijft meerouderschap als een verpletterende alledaagsheid. Mischa is een goede vriend van Eke en Maud, die geliefden zijn, en is net zo goed ouder van de twee kinderen. Ze wonen bij elkaar in de buurt, en wisselen de zorg af. Het moederschap maakte Eke Krijnen ineens ‘normaal’, maar brengt haar ook vaak in verlegenheid. Hun gezin roept nogal eens vragen op: Hebben jullie kinderen dezelfde vader? En hoe voelt het als een kennis vraagt of je de ‘echte’ moeder bent van je kinderen, die voor je neus in de zandbak zitten te spelen? Hebben jullie ze op de natuurlijke manier verwekt? Soms vindt Eke die vragen komisch, soms storend en soms doen ze verdriet. Een echte ouder is een boek over een gezin, over verwantschap, over tegen de stroom in zwemmen en tegelijkertijd normaal willen zijn.

Eke onderzoekt de heteronormatieve ideeën over het gezinsleven, familiebanden en ouderschap die vaak pas aan het licht komen wanneer een gezin niet aan het standaardplaatje lijkt te voldoen. Waarom zien we de ene ouder als een ‘echte’ ouder en de andere niet? Waarom zien we het ene gezin als ‘gewoon’ en het andere als bijzonder? Eke Krijnen laat zien wat ze aan ideeën over het gezinsleven tegenkomt, en voegt daar haar visies en ervaringen aan toe. Het boek is geen roman, maar een bundel met artikelen. Er staat informatie in die wordt aangevuld met de persoonlijke verhalen van Eke en haar gezin. Dat maakt het een informatief boek, dat erg leuk is om te lezen.

Eke Krijnen (1985) is schrijver en docent. Haar essays en opiniestukken verschenen in NRC, Volkskrant en Trouw. Ze schrijft over queer thema’s, literatuur, taal en maatschappelijke ongelijkheid. Haar boek, Een echte ouder. Over queer ouderschap, verscheen januari 2024 bij uitgeverij Atlas Contact.

Naast het schrijfwerk geeft Eke les bij de opleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ook treedt Eke op als spreker en moderator en geeft ze zo nu en dan workshops over taalontwikkeling, geletterdheid en de samenwerking tussen ouder en school.

Eke studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveerde ze op een proefschrift over de samenwerking tussen ouders en scholen in grote steden in het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen.

(bron: https://www.ekekrijnen.nl/)